A tíz évvel ezelőtti furmint láz napjainkra lecsendesedett, a fajta azóta
kapott hideget, meleget, arra mégis jó volt, hogy Tokaj és Somló mellett egyre
több (Badacsony, Mátra, Eger stb.) borvidéken telepíteni kezdték.
Itt nem nagy mennyiségekre kell gondolni, alkalmanként 3-5, de néha még 10
hektár fölé is kúszott ez a szám borvidékenként. Ennek köszönhetően legalább az eltérő terroirokon
készült furmintok megmutathatják különféle arcukat. Telepítés ide, vagy oda,
határainkon belül tőkéi erőteljes fogyást mutatnak. Ez hazai szinten 2019-2023
között 3950 ha-ról 3462 ha-ra, ugyanebben az időszakban két fő végbástyáján Tokajban, 3779 ha-ról 3270 ha-ra, Somlón, 79 ha-ról 72 ha-ra zsugorodott a
területe.
Nem szeretném siratni a fajtát sőt, van egy olyan termelőnk, aki üde foltként robbant be a magyar furmintok világába. A borászatát 2016-ban alapította, az első furmint ültetvényei 2019-ben fordultak termőre, a borvidék furmint területének majd a negyede, 2 ha (8,5 van összesen) a saját birtokához tartozik. Ez nem más, mint a Soproni borvidéken gazdálkodó Steigler Pince. Alapítója, az egykori poncichter családból származó Lőrinczy Bálint, borait az ugyancsak soproni születésű Varga Tamás készíti, akik találkozásuk első percétől kezdve egyből közös nevezőre találtak. Számos fajtával dolgoznak, de a három fő pillérük, a kékfrankos, a zöldveltelini, valamint a koronaékszernek tartott furmint. Tamásról sokat lehetne mesélni, munkássága során Ausztriában megjárta Burgenlandot, Wachaut, a Csendes-óceán két végét, Kaliforniát és Új-Zélandot, majd az egyik soproni rendezvényen megismerkedett Bálinttal. 2018 őszén így indult kettőjük sikeres kapcsolata.
A 2022-es furmintjuk 8 hónapos, 500 literes hordós, finomseprős érlelést
kapott. Lendületes, közepesen érett, erősen
kovaköves illatában a fa pirítós jegyei mellet birs, körte, barack, grapefruit,
citrus aromákkal egészül ki. Számban egy olyan sűrű szövésű, komplex, érett
ízvilág fogad, amiben az élénk savak köré lime, körte, barack, alma ízek
sorakoznak fel. Mindezt zöldes, herbális jegyek járják át. A fa picit még húz, amit
egy csipetnyi édeskés vanília kerekít le. Lecsengésében finom, fehérborsos,
sós ízek dominálnak sőt, a végén egy neutrális karakter is felfedezhető benne.
Erős 6 pont.