Ehhez a cikkemhez az Egerben gazdálkodó Havas & Timár Pincészet 2023-as chardonnay-ja adta az ihletet. Nem akartam egy sablonos írást összehozni, inkább a bor kortyolgatása közben elmerültem a gondolataimban, majd egymás után jöttek az ötletek.
Fotó: chardonnay |
Talán ott kezdeném, hogy a fajtát sokan a hátuk közepére
kívánják szerintem, pedig a fehérborok alfája és omegája. Ritkán találkozni egy
ennyire univerzális borral. Gondoljunk csak bele! Egyszerre selymes, kerek és
tartalmas, hűen visszatükrözi a készítési módját, a terroirt, az évjáratot,
szinte az összes borkészítő nemzet foglalkozik vele, házasításokban egyedi
karaktert biztosít, nem beszélve a pezsgőről. Így nem is csoda, ha a világ
ötödik, a fehérek közül a második (210000 hektár) leggyakoribb borszőlőjévé
vált. A legtöbbet Franciaországban és az USA-ban termesztik, de
viszonylag nagy mennyiségben előfordul még Ausztráliában, Olaszországban,
Chilében. Nálunk 1910 körül Pécsen jelent meg, azóta pedig minden borvidékünkön
elterjedt. Jelenleg 2113 hektáron termesztjük, a legnagyobb mennyiségben a
Balatonboglári borvidéken (384 hektár), ezt a rangsorban Mátra, Etyek, valamint
Neszmély követi.
Ki, melyik stílust helyezi előtérbe, a közepesen testes,
krémesebb jelleget adó dél-balatonit, a gyakorta trópusi gyümölcsöket árasztó
villányit, szikárabb, savakban gazdagabb egrit, neszmélyit, esetleg sopronit?
Ezt mindenki maga döntse el. Most inkább egy mélyebb lélegzetű
témával hozakodom elő. Kicsit kutakodtam a fajta eredetében és a gombolyag
kibogozása közben kétszer is beleütköztem a Kárpát-medencébe.
A tudósok már bebizonyították, hogy a chardonnay a gouais blanc és a pinot noir természetes
kereszteződéséből született. A gouais blanc megegyezik a Svájcban, Németországban fellelhető Weißer Heunisch, azaz a mi hajnos fajtánkkal, amit ezer éve németek
vitték magukkal hazánk területéről. Dr. Bihari Zoltán szerint ennek a szőlőnek
már korábban a kontinens nyugatabbi felére kellett kerülnie, ezért most az
idő kerekét a római kor fénykorába, i.u. 92-ig tekerem vissza. Ebben az évben
Titus Flavius Domitianus császár az itáliai szőlőtermelők védelmére az Itálián túli provinciákban betiltatta a szőlőtelepítést. Ezt a rendeletet majd két
évszázaddal később a mai Vajdaság területén Sirmiumban, Sremska
Mitrovicaban, magyar nevén Szávaszentdemeteren született Marcus Aurelius Probus
császár, a rövid ideig tartó uralkodása (i.u. 276-282) alatt töröltette
el. Ő előbb Szerémségben hozott létre ültetvényeket, majd szőlőtőkéket
küldött Galliába. Az már csak hab a tortán, hogy az ottani szőlőtelepítők nagy támogatója
a Savariaban (Szombathelyen) született Szent Márton volt, aki később a III.
Francia Köztársaság védőszentjévé vált. Zoltán úgy véli a gouais blanc a Kárpát-medence szülötte
és ekkor juthatott el először a fajta a kontinens többi szegletébe.
Üröm az örömben, hiszen a császárt a szőlő szeretete vitte sírba, mivel a
katonáinak gyorsan elege lett a mocsarak lecsapolásából, a szőlőtelepítésből,
ezért hamar kardélre hányták az uralkodót.
Miért fontos a gouais blanc? Sokan a középkor legelitebb fehér
fajtájának tartják. Többek közt belőle született meg a rajnai rizling, a gamay,
a melone de burgogne, a kékfrankos, na meg a furmint is.
Végül, milyen az
általam választott Havas & Tímár 2023-as chardonnay?
Illatában citrus, friss pirítós, alma,
körte, csipetnyi birs és őszibarack is megbújik. A hordóhasználat erőteljesen
érződik rajta, ami a számban sem múlik. A közepesen testes borban a fás,
pirítós jegyek mögött, alma, körte, némi friss mogyoró aromák jelennek meg.
Eleinte a savak szélesen járják át a szájpadlásom, majd gyorsan el is tűnnek és
egy enyhén citrusos, vaníliás, közepesen hosszú lecsengésben végződik. Még
hagynám érlelni, ami idővel jót tehet neki. 5 pont.