2024. okt. 9.

200 napig héjon tartva!

 

Az utóbbi néhány évben kis hazánkban a natúr borok virágkorukat kezdik élni? Ez nem csak egy környezethatékony borkészítési módszer, hanem egy (vissza a gyökerekhez) filozófiai hitvallás. Mit is jelent pontosan? Úgy végzik dolgukat, mint az őseink. Bio művelést alkalmaznak, a borkészítés során spontán erjesztenek, nem szűrnek, nem derítenek, gyakorta erősen finomseprőznek, ráadásul a természetes tartósító anyagot a ként sem használják, a borokat pedig a legkisebb mozgatással próbálják még időtállóvá tenni. Ezeknél az eljárásoknál a borászok ténylegesen a természetesség elvét követik. Ők úgy fogalmaznak - nem adunk hozzá semmit, de nem is veszünk el tőle semmit. Egyre nagyobb rajongótáboruk mellett sokan ellenzik ezt a módszert. Nem vagyok se ellenük, se mellettük, részemről néhány mondatban mégis tisztába tenném a dolgokat!  Ez a módszer még nem forrta ki magát! Könnyen hiba csúszhat a számításokba, majd jönnek a borhibák, ami tudjuk, hogy mivel jár. Ezt ezért főleg azok a kicsik választják, akik több energiát, időt tudnak boraikra fordítani. Kérdeném, ha több százezer liter bor menne tönkre, az mekkora anyagi veszteséggel járna? A nagyoknak a kiszámíthatóság nagyon fontos kérdés. 


A negatív, pozitív véleményeim ellenére a natúr bortermelőket nem szabad leírni, hiszen gyakorta még lelkiismeretesebben, még nagyobb odafigyeléssel teszik a dolgukat és csodákkal lephetik meg a fogyasztókat. Most nézzünk egy ilyen extrém tételt

 Boromat Móron, a Spontán Pince tulajdonosa, Törő László készítette. Laci a dunántúli kisváros szülötte, bevallása szerint, mikor a 30 km-re lévő Székesfehérvárra járt tanulni, már azt is távol találta az otthonától.  Mikor a 7 csepp borvidék című könyvemet írtam, e szavakat mondta.

-          Tősgyökeres móri srácként nőttem fel, itt lakik a családom és imádom ezt a helyet!

Eredetileg számvitelt és könyvelést tanult, majd hamar rájött, hogy az nem az ő világa. Sok mindenben kipróbálta magát, többek közt volt haltenyésztő, raktárvezető, díszletépítő, közben pedig egyre nagyobb érdeklődést mutatott a borok iránt. Az egyik alkalommal Csetvei Krisztina munkát ajánlott neki, amit örömmel elfogadott. Innentől a bor iránti szerelem duplájára kapcsolt nála. Lelkesedését az egyik ismerőse 2017-ben, magán használatra egy parcella szőlővel jutalmazta, ami egy évvel később egy pincekulccsal bővült ki. Idővel, Krisztivel elengedték egymás kezét és az első palackjai 2022-ben jelentek meg a piacon. Eleinte bio művelést alkalmazott, majd rohamléptekkel haladt a natúr irányba. Tavaly tavasszal egy tojásban érlelt, 145 napig héjon tartott, kén hozzáadása nélküli pinot blanc narancsborral lepett meg. Akkor megemeltem előtte a kalapom. Azóta erre is rákontrázott. A 2023-as rajnai rizlingjét 200 napig hagyta héjon, természetesen ebben sincsen kén!


Illatában nem kirobbanó, egyenletesen adagolja magát, oxidáltnak nem mondom, inkább olyan, mint egy érleltebb, erősen finomseprőzött fehérbor. Ízében birs, körte, reszelt alma, érett barack keveredik karácsonyi fűszerekkel, így némi narancs, szegfűszeg is megjelenik benne.  Savai jól elvegyülnek a kerek nagy testben. Nem lóg ki belőle semmi. Hasonlít az előbb felsorolt gyümölcsökből készült rostos gyümölcslére. Izgalmas tétel. 6 pont.

Kunci