2024. júl. 11.

A mádi Dorgó-dűlőtől az Eiffel-toronyig

 

1998-ban egy francia származású feleség felkérte a Franciaországban jogot tanuló fiát, Pascalt, hogy Tokajban nézzen szét és vegyen néhány sor szőlőt a magyar férje örömére. A fiú eleinte ellenkezett, a borvidék jelentőségét felismerve mégis hamar kötélnek állt. Mivel az apja eredetileg hegyaljai kötődéssel bírt, ezért az ősi szülőhelyen, Mezőzomborban szeretett volna területet. Mikor Pascal tudomást szerzett Mád egyedi minőségű területeiről, az érdeklődési köre hamar oda terelődött. Így vásárolta meg az első parcellát a Dorgó-dűlőben. Az ajándék odaadásakor mindenki nagyon boldog volt, 10 perccel később az apa sokak meglepetésére visszaadta fiának a birtok papírjait, hogy az ő precíz, lendületes kezei alatt sokkal jobb kezekben lesz a kis földdarab. Így indultak el Tokaj egyik leghíresebb borászatának, a Holdvölgy Pincészetnek az első lépései. 

Az első évek a területvásárlásokról, építkezésről, kísérletezésekről szóltak. Eközben 7 kitűnő minőségű dűlőben (Holdvölgy, Úrágya, Király, Betsek, Kakas, Nyúlászó és Dorgó), 30 parcellát vásároltak. Előbb mindent alaposan meg szerettek volna ismerni, a dűlőket, a fajtákat, a klónok változatait, azoknak a kapcsolatait, majd csak ezután kívántak a piac elé állni. Az első parcellán még három fajtával (furmint, hárslevelű, zéta) dolgoztak, de Pascal javaslatára a másik hárommal (sárgamuskotály, kabar, kövérszőlő) is elkezdtek foglalkozni. Idővel a borászathoz szegődött a borvidék egyik legnagyobb szaktekintélye, Hornyák László vincellér, akiről azt mindenképpen érdemes tudni, hogy több mint négy évtizeden keresztül a borvidéken gyűjtötte, csiszolta tudását. Neki köszönhetően tették le a máig is bástyaként szilárdan álló alappillérjeiket. A borászatot 2004-ben alapították, az első borok pedig 2006-ben készültek el. Sokakkal ellentétben először a nemzetközi piacot célozták meg, ezen belül nagy jelentőséget kapott a francia, idehaza pedig csak 2013 végén kezdtek komolyabb értékesítésbe. A pincéjüket meg 2014-ben nyitották ki a nagyközönség számára. Ma 28 hektárról, évi 60-65000 palack bort készítenek. A minőségi lécet évről-évre magasabbra pakolják, persze ez már az eredményekben is megmutatkozik. Elég csak annyit megemlíteni, volt mikor az Eiffel-torony degusztálós menüjében szerepeltek. Kell ennél több?  

A borászat amúgy két termékcsaláddal rendelkezik. A fiataloknak szánt, könnyed, gyümölcsösebb, egyedi megjelenésű gumigyűrűvel ellátott Hold and Hollóval, valamint a magasabb minőséget képviselő Holdvölgy sorozattal. Be kell vallanom, Holdvölgy borokat már több alkalommal kóstoltam, de szélesebb portfóliót még nem, viszont június közepén megtört a jég, ugyanis Szeged legújabb italkereskedése a HEDONÉ Spirits & More megtartotta az első borkóstolóját ahol Holdvölgy borokat mutattak be. 

Hold and Hollo Uppp 2023 
A kóstolót egy félszáraz, hárslevelű és zéta házasításából készült, 2023-as gyöngyözőborral indítottuk, amihez a CO-tőt a szomszédos Bükki borvidéken, Tibolddarócon adagolták. Virágos, citrusos, könnyed, fehér gyümölcsös illatok szállnak belőle. Számban némi körte, őszibarack, enyhén neutrális világ érződik. A buborékjai finomak, a benne lévő cukor jól passzol a kellemes savaihoz. Korrekt, tiszta, jó ital, ami a kezdő borkedvelőknek tökéletes. +4 pont 
 
Vision 2019
Pincén belül birtokválogatásnak nevezik a 65% furmint, 25% hárslevelű, 10% kabar házasításából készült bort. Közepesen testes, citrusos, enyhén krémes, a savai pedig gyönyörűen tartják. Körte, őszibarack, grapefruit ízei a hordó fás aromáival nagyon szépen egyesülnek. Hosszú lecsengéssel bír. -6 pont 


Meditation 2021
A 100%-ban furmintból készült bor alapanyaga a Király és Holdvölgy dűlőkből származik. Az előbbiekhez mérten már illatában jóval tartalmasabb. Az erősen közepes test mögött, a furmint birs, csonthéjas, körte aromák szépen párosulnak a hordó krémes, pirítós jegyeivel. Mindez egy vastagabb savgerincre van felfűzve, ami még hosszú utat jósol a bornak. Lecsengésében igen ásványos, sós, a maradék cukra pedig egy kerekséget ad neki. Erős 6 pont

Intuition No2. 2021 
Egy olyan félszáraz sárgamuskotály, ami sok más társához képest megreformált arcát mutatja. Vékony, közepes karaktere, jó savakkal és zöldes jegyekkel van megtűzdelve. Illatában sárga, valamint zöld dinnye mellett, barack, csonthéjasok és vegetális jegyek is kiérezhetőek. Kortyra kerek, a félszáraz kategóriája ellenére az erőteljesebb savai lendületet adnak neki. +5 pont


Signature 2010 
Már az elkészítsében is egyedi a 156 gramm maradékcukorral bíró bor, hiszen esszencia, aszú, valamint szamorodni házasításából készült, aminek az alapját furmint, hárslevelű, zéta fajták adják. Kora ellenére tömény, édes, mégis lendületes, amihez szép savak társulnak. Számban igazi ízkavalkád fogad. Méz, sárgabarack, dió, füge, datolya, dohány, birs, de némi cognakot is érzek benne. Irgalmatlan hosszú lecsengésű. Ez nem mindennapi tétel, ha a Vision a birtokbor, akkor ez lehetne a birtok édes bora. +7 pont


Culture 2014 6 puttonyos aszú 
A 190 grammos maradékcukra ellenére olyan frissességet mutat, amiben az ember csak kapkodja a fejét. Erőteljes citrusai mögött, sárgabarack, méz, dió, ananász illatokat áraszt. Karakteres savai igen fiatalon tartják. Számban az akácméz mellett, aszalt sárgabarack, dohány, datolya, ananász ízek is fellelhetőek. Hatalmas potenciál van benne, 10 év múlva visszakóstolnám. 7 pont

Kunci