1998-ban egy francia származású feleség felkérte a Franciaországban jogot tanuló fiát, Pascalt, hogy Tokajban
nézzen szét és vegyen néhány sor szőlőt a magyar férje örömére. A fiú eleinte ellenkezett,
a borvidék jelentőségét felismerve mégis hamar kötélnek állt. Mivel az apja
eredetileg hegyaljai kötődéssel bírt, ezért az ősi szülőhelyen,
Mezőzomborban szeretett volna területet. Mikor Pascal tudomást szerzett
Mád egyedi minőségű területeiről, az érdeklődési köre hamar oda terelődött. Így
vásárolta meg az első parcellát a Dorgó-dűlőben. Az ajándék odaadásakor
mindenki nagyon boldog volt, 10 perccel később az apa sokak meglepetésére
visszaadta fiának a birtok papírjait, hogy az ő precíz, lendületes kezei alatt
sokkal jobb kezekben lesz a kis földdarab. Így indultak el Tokaj egyik
leghíresebb borászatának, a Holdvölgy Pincészetnek az első lépései.
Az
első évek a területvásárlásokról, építkezésről, kísérletezésekről szóltak.
Eközben 7 kitűnő minőségű dűlőben (Holdvölgy, Úrágya, Király, Betsek,
Kakas, Nyúlászó és Dorgó), 30 parcellát vásároltak. Előbb mindent alaposan meg
szerettek volna ismerni, a dűlőket, a fajtákat, a klónok változatait, azoknak a
kapcsolatait, majd csak ezután kívántak a piac elé állni. Az első
parcellán még három fajtával (furmint, hárslevelű, zéta) dolgoztak, de
Pascal javaslatára a másik hárommal (sárgamuskotály, kabar, kövérszőlő) is
elkezdtek foglalkozni. Idővel a borászathoz szegődött a borvidék egyik
legnagyobb szaktekintélye, Hornyák László vincellér, akiről azt mindenképpen érdemes
tudni, hogy több mint négy évtizeden keresztül a borvidéken gyűjtötte,
csiszolta tudását. Neki köszönhetően tették le a máig is bástyaként szilárdan
álló alappillérjeiket. A borászatot 2004-ben alapították, az első borok pedig
2006-ben készültek el. Sokakkal ellentétben először a nemzetközi piacot
célozták meg, ezen belül nagy jelentőséget kapott a francia, idehaza pedig csak
2013 végén kezdtek komolyabb értékesítésbe. A pincéjüket meg 2014-ben
nyitották ki a nagyközönség számára. Ma 28 hektárról, évi 60-65000 palack
bort készítenek. A minőségi lécet évről-évre magasabbra pakolják, persze ez már
az eredményekben is megmutatkozik. Elég csak annyit megemlíteni, volt mikor az
Eiffel-torony degusztálós menüjében szerepeltek. Kell ennél több?
A
borászat amúgy két termékcsaláddal rendelkezik. A fiataloknak szánt, könnyed,
gyümölcsösebb, egyedi megjelenésű gumigyűrűvel ellátott Hold and Hollóval,
valamint a magasabb minőséget képviselő Holdvölgy sorozattal. Be kell vallanom,
Holdvölgy borokat már több alkalommal kóstoltam, de szélesebb portfóliót
még nem, viszont június közepén megtört a jég, ugyanis Szeged legújabb
italkereskedése a HEDONÉ Spirits & More megtartotta az első borkóstolóját
ahol Holdvölgy borokat mutattak be.
Hold
and Hollo Uppp 2023
A
kóstolót egy félszáraz, hárslevelű és zéta házasításából készült, 2023-as
gyöngyözőborral indítottuk, amihez a CO₂-tőt a szomszédos Bükki borvidéken,
Tibolddarócon adagolták. Virágos, citrusos, könnyed, fehér gyümölcsös illatok
szállnak belőle. Számban némi körte, őszibarack, enyhén neutrális világ
érződik. A buborékjai finomak, a benne lévő cukor jól passzol a kellemes
savaihoz. Korrekt, tiszta, jó ital, ami a kezdő borkedvelőknek tökéletes. +4
pont
Vision 2019
Pincén
belül birtokválogatásnak nevezik a 65% furmint, 25% hárslevelű, 10% kabar
házasításából készült bort. Közepesen testes, citrusos, enyhén krémes, a savai
pedig gyönyörűen tartják. Körte, őszibarack, grapefruit ízei a hordó fás
aromáival nagyon szépen egyesülnek. Hosszú lecsengéssel bír. -6 pont
Meditation 2021
A 100%-ban furmintból készült bor alapanyaga a Király és Holdvölgy dűlőkből
származik. Az előbbiekhez mérten már illatában jóval tartalmasabb. Az erősen
közepes test mögött, a furmint birs, csonthéjas, körte aromák szépen párosulnak
a hordó krémes, pirítós jegyeivel. Mindez egy vastagabb savgerincre van
felfűzve, ami még hosszú utat jósol a bornak. Lecsengésében igen ásványos,
sós, a maradék cukra pedig egy kerekséget ad neki. Erős 6 pont
Intuition No2. 2021
Egy
olyan félszáraz sárgamuskotály, ami sok más társához képest megreformált arcát
mutatja. Vékony, közepes karaktere, jó savakkal és zöldes jegyekkel van
megtűzdelve. Illatában sárga, valamint zöld dinnye mellett, barack,
csonthéjasok és vegetális jegyek is kiérezhetőek. Kortyra kerek, a
félszáraz kategóriája ellenére az erőteljesebb savai lendületet adnak
neki. +5 pont
Signature
2010
Már
az elkészítsében is egyedi a 156 gramm maradékcukorral bíró bor, hiszen
esszencia, aszú, valamint szamorodni házasításából készült, aminek az alapját
furmint, hárslevelű, zéta fajták adják. Kora ellenére tömény, édes, mégis
lendületes, amihez szép savak társulnak. Számban igazi ízkavalkád fogad. Méz,
sárgabarack, dió, füge, datolya, dohány, birs, de némi cognakot is érzek benne.
Irgalmatlan hosszú lecsengésű. Ez nem mindennapi tétel, ha a Vision a
birtokbor, akkor ez lehetne a birtok édes bora. +7 pont
Culture
2014 6 puttonyos aszú
A
190 grammos maradékcukra ellenére olyan frissességet mutat, amiben az ember
csak kapkodja a fejét. Erőteljes citrusai mögött, sárgabarack, méz, dió,
ananász illatokat áraszt. Karakteres savai igen fiatalon tartják. Számban az
akácméz mellett, aszalt sárgabarack, dohány, datolya, ananász ízek is fellelhetőek.
Hatalmas potenciál van benne, 10 év múlva visszakóstolnám. 7 pont
Kunci