Oldalak

2024. jún. 27.

A borgerillák szűretlen, derítetlen chardonnay-ja

 

Történetünk 2017. szeptemberében kezdődik. Ekkor, Fiderman Szabolcs felhívta két barátját, Katona-Jurányi Balázst és Kaári-Kabay Zsombort, hogy eljött az idő a közös álmuk, a saját  bor megvalósítására. Előbb Tatán a Szöllősi Pincébe leszüretelték a királyleánykát, majd a nemes alapanyagot Nyergesújfalun, a Fülöp Pincébe dolgozták fel. Így indult el három fiatal együttes karrierje. Mivel mindhárman élnek-halnak a Neszmélyi borvidékért, ezért hosszú tanakodás után N3 Borműhelynek keresztelték el a kezdődő közös vállalkozásukat. 

2017 óta már eltelt 7 év, a fiúk szortimentje folyamatosan bővült és évi 6000-7000 palack bort készítenek. Ugyan, a mai napig vásárolt szőlővel dolgoznak, a boraikat pedig Dunaszentmiklóson egy bérelt pincében érlelik, az ő elméjükben mégis saját szőlőterület és pince motoszkál. Jelenlegi szortimentjükbe megtalálható a tramini, sauvignon blanc, olaszrizling, kékfrankos rozé, cabernet franc, chardonnay, persze ez évről-évre változhat. 

Ki ez a három újdonsült lelkes borosgazda? Szabolcs eredetileg tájépítész szeretett volna lenni. Sajnos, a rajzolás mégsem volt az erőssége, ettől még a kertészeti egyetemre ment, ahol sokáig dísznövénykertész felé kacsingatott, az utolsó órában mégis a szőlész-borász képzés felé billentette a mérleg nyelvét. Előbb a Szöllősi Pincében, később Pannonhalmán a Herold Pincében csiszolta a tudását. Zsombor a Monori Pincesor határában nőtt fel, majd Egerben tanárként kezdte el felsőfokú tanulmányait. Tanári katedra ide, felcseperedő diákok oda, ő otthagyta az alma mater falait, és némi útkeresés után a Hilltop csapatát gazdagítva sommelier-nek állt. Igaz, Balázs a szakmáját tekintve informatikus, de már 17 évesen érdeklődést mutatott a különféle borkultúrák iránt, az évek alatt meg erőteljesen beletanult a szakmába. Utólag belegondolva ennél jobb triót ki se lehetne találni. Szabolcs borászként ismeri a borkészítés csínját-bínját, Zsombor sommelier-ként az ízek, aromák világában éli mindennapjait, na meg ott van egy informatikus, aki a 21. században nélkülözhetetlen egy jó cég működtetéséhez. 


A fiúkkal (Szabolccsal és Balázzsal) Szegeden a Cult in Glass rendezésében megtartott Wine&Soda eseményén ismerkedtem össze. Az est folyamán hosszan beszélgettünk, közben számos érdekes tételt öntöttek a poharamba. Többek közt kóstoltam tőlük kellemes olaszrizlinget, finomra hangolt traminit, na meg azt a 2022-es szűretlen, derítetlen, egészfürtös préseléssel készült, egy évet 225 literes francia fahordóban érlelt Hordeaux chardonnay-t, amit most be is mutatok nektek. 

Illatában a citrusok mögött érett alma, körte, barack aromák érezhetőek, amik némi zöldes reflexekkel vannak megbolondítva. Erre, a hordótól kapott pirítós, fűszeres, vaníliás buké száll. Számban vastagabb test, krémes ízek, és egy jó savgerinc fogad, amiben a fa picit még érdesen súrolja a nyelvem. Ízében főleg érett alma, barack, körte, kesernyés csonthéjasok enyhén juice-os jegyei uralkodnak, amik minimum 5-6 gramm maradékcukorral, leheletnyi mézzel, lime-mal és egy jó adag vaníliával vannak lekerekítve. Összességében szép bor, 6 pontot mindenképpen érdemel.

Kunci