Szuromi Misivel
még két éve, Villányban egy kékfrankos konferencián ismerkedtem meg. Számos
nagynevű borász ült a teremben, de az ő testes, szilvás aromájú kékfrankosánál
mindenki felszisszent. Azóta több alkalommal találkoztam az Egri borvidék déli
részén, Andornaktályán gazdálkodó borásszal és úgy döntöttem, készítek vele egy
interjút.
Már
gyerekkorodban is borásznak készültél?
Nem annak, de a szőlő már gyerekkorom óta nagy szerepet tölt be az életemben. Előbb Egerben kereskedelmet tanultam, ezzel az érettségihez szakmát kaptam, majd a főiskolán vezetés továbbképzésből szereztem a diplomám. Szerencsére, hamar rájöttem, hogy nincs kereskedelmi vénám, adni szeretek és nem kapni, a hatalmas excel táblázatok mellett sem tudtam volna elképzelni az életem, így valami másra vágytam.
Egyszer
említetted, hogy voltál az USA-ban. Miért mentél ki?
Mindig nagyon szerettem
utazni. Fiatalabb koromban Európát stoppal, vonattal jártam, majd a diplomám
megszerzése után két nappal vettem egy repülőjegyet a tengeren túlra. Akkor még
2001-et írtunk, a mai helyzethez képest jóval nehezebb volt külföldön munkát
kapni. A Work Experience Independenttel tudtam 8 hónapra kijutni az USA-ba. Egy
olyan munkavállalási engedélyt kaptam, amivel a munkaerőpiacon saját magamnak
kellett állást találnom. A szerencse mellém állt és Peter Brawn, a Four Seasons
Hotellánc tulajdonosának golfpályáján lettem golf cart attendant. A bejövő
autókat kellett leparkolnom, előkészíteni a golf kocsikat a játékra, a végén
pedig megtisztítottam a golfütőket, közben olyan nagy cégek tulajdonosai jöttek
hozzánk, mint a Walmart. Ha jól dolgoztunk, bőséges jattal honoráltak minket. Sajnos,
ott ért a 9. 11., novemberben lejárt a vízumom, illegálisan meg nem akartam kinn
maradni, mert akkor automatikusan halottá nyilvánítanak. Ezzel kiadtam volna a
kezemből azt az ütőkártyát, hogy valaha is visszatérjek.
Hogyan fogtatok bele a
komolyabb birtoképítésbe?
Akkor vágtunk komolyabban bele, amikor hazajöttem Amerikából. A családnak volt 2,5 hektár háztáji szőlője és egy 14 tulajdonrészre szabdalt présháza. Előbb itt tettünk rendet, majd földeket vásároltunk, szőlőtelepítésbe kezdtünk, én meg levelező tagozaton beiratkoztam Gödöllőre Agrármérnöknek. Ma mindössze 16 hektár területen gazdálkodunk, közben 14 éven át Andornaktályán a hegybírói szerepet láttam el.
A munkátok során milyen filozófiát követtek?
Az elmúlt években odáig
jutottunk, hogy a tőkétől a pohárig mindent a család végez. Nincsenek külsősök,
szóval a hibákért csak saját magunkat okolhatjuk. Ennél nagyobb garanciát nem
tudunk vállalni a Szuromi névért. Mindössze négyen dolgozunk. A szőlőért apám
az öcsémmel, a pincemunkálatokért, papírokért Adrival ketten felelünk.
Sokan a borvidék
kékfrankos koronázatlan királyának tartanak. Honnan ered a kékfrankos iránti rajongásod?
A kékfrankos telitalálat. Imádom a feszességét, fűszeres aromáit, hosszú érlelhetőségét. A területeinken egy magasabb érettségi fokon tudjuk szüretelni, jó fahordózással egy merlot nagyságát is elérjük vele. Szívem szerint szinte minden vörösborba tennék, csak jót tesz a minőségnek. Ha cabernet franc-nal házasítjuk, akkor annál jobb bort nem is kívánnék magamnak. Mivel kevesen foglalkoznak vele magas szinten, ezért a bikavér mellett erre helyeztük a hangsúlyt. Olyan érzelemmel nyúlunk a fajtához, mint mikor a nagyi húslevest főz az unokájának, mert nálunk a zacskós levesek kora már lejárt! Igazi, maradandó élményt szeretnénk adni a fogyasztóknak.
Kunci