Még otthon, az út tervezése során fedeztem
fel a szimpatikusnak tűnő Zona d’Ombra borbárat, ahova néhány pohár bor
erejéig mindenképpen be szerettem volna térni. Ugyan, a nevének eredetéről
(árnyékzóna) semmit sem tudok, viszont a Gótikus negyed egyik legeldugottabb csücskében
fekszik. Csak hosszú keresgélés után találtuk meg a labirintusnak tűnő
utcákban. A kóstolásra vonatkozóan komolyabb koncepcióm nem volt,
inkább a meglepetés erejére bíztam magam. Az évek során azért némi jártasságot
szereztem a spanyol borok terén, az ismeretlenségi tényező mégis nagyobb súlyt
nyomott a latba. Voltam egy nagyobb szupermarketben, ahol négy, 10-15
méteres hosszú soron, csak helyi borok sorakoztak. Matsu-t, Lopez de Haro-t, egy
nagyobb nevű sherry-t, cava-t, még el tudtam helyezni a fejemben, a több ezer
tétel között mégis hamar elveszettnek éreztem magam. A hangulatosan kialakított
borbár 20-25 nyitott palackjából, két fehér és két vörös került a poharunkba.
Pazo Senorans, albarino 2022
Elsőként Rias Baixas borvidékéről, a Pazo Senorans
2022-es albarino-ra esett a választásunk. A 22 hektáros családi pincészet
Spanyolországban egy igazi ikon. Minden 1979-ben kezdődött, mikor Marisol Bueno férjével Javier Mareque-vel megvásároltak egy 8
hektáros birtokot. Eleinte csak szőlőt termeltek, majd 1989-ben letöltötték az
első palackjaikat. A legfontosabb fajtájuk az albarino, aminek világszintű
népszerűsítéséért Marisol Bueno oly úttörő munkát hajtott végre, amivel
kiérdemelte az albarino királynője (Gran Dama, de Albarino) elnevezést. Ez a
pincészet egyik reduktív alapbora, amit közel fél évet finomseprőn érleltek.
Enyhén citrusos, édeskés illatában a
fehér húsú gyümölcsös jegyek, zöldes reflexekkel keverednek. Számban, közepesen
telt, kerek ízek fogadnak, amiben a savak szépen belesimulnak a lágyabb érzetű
testbe. A bor fehér eper, alma, barack, hámozott mandula aromavilágához, keserűen édeskés lecsengés társul. 5 pont
Bodega Castelo de Medina VS, verdejo 2021
Mivel nagyon szeretem a verdejo-t, ezért
semmiféleképpen sem szerettem volna kihagyni a Castello de Medina 2021-es VS
tételét. A Rueda szívében található, 180 hektáros borászatot 1996-ban alapították.
A bor hat hónapos, reduktív seprőn tartás mellett, 3 hónapos, kis francia hordós érlelést is kapott.
Intenzív illatok szállnak a pohárból. Vágott
fű, citrusok, zöld fűszerek, a hordó pirítós aromáival megáldva. Jó közepes, enyhén olajos teste, alma, barack, fehér bors ízekkel bír. Idővel, előtérbe kerülnek a barrique vaníliás, pirítós, fűszeres jegyei. A savai kortyról, kortyra
folyamatosan lágyulnak, a fa érdes, enyhén keserű világa azért húz a
számban. – 6 pont
Bodega
Querion, Mi Lugar 2019
Gabriel Pérez, Bodega Querion alapítója
jócskán meghaladta a korát. Mikor az 1980-as években a termelők vágták ki a
szőlőket, ő Rioja magasabb, elfeledett, elhanyagolt területeire vonult és
szőlőtelepítésbe kezdett. Mára beváltotta az álmaihoz fűzött reményeket, borai
pedig nemzetközi szinten is elismertté váltak. A Mi Lugar 2019-es Gran Reserva nem egy könnyű tétel.
A 90% tempranillo, 10% garnacha házasítása egy
olyan igazi, vérbeli Rioja, ami a nagykönyvben meg van írva. A 600-650 m
magasról szüretelt alapanyagból készült bor, sűrű és intenzív illatokkal indít.
Érett áfonya, szeder, csoki, kókusz, vanília aromákat érzek az orromban. Vastag,
nagy testében a hordó még enyhén húz, mögötte azért megmutatkoznak a fekete
bogyós gyümölcsök. Nagysága ellenére még mindig frissnek mondanám. Épp csak most lép a felnőtt korába. Végtelenül hosszú lecsengésű. 7 pont
Zona d’Ombra, Solá natural 2021
Végére egy Priorat-ból
származó 2021-es natúr tételt hagytam. Egyszerűen csak a kíváncsiság vonzott,
hogy az ottani természetes borkészítők mire képesek az ország egyik legjobb
termőterületén. A bort amúgy a Solá Classic borászatban külön a borbár részére készítették.
A garnatxa, negra peluda, carinyena
házasításának illatában egyből érezhető a kén mellőzése. A visszafogott illatok
mögött szeder, meggy, fekete bors, csoki bújik meg. Ízében a csersavak még
húznak, mégis lágy, fekete gyümölcsös aromákkal bír. A közepes testű, élénk
savakkal bíró nedűt, a frissen kicsavart gyümölcsléhez tudnám hasonlítani, amiben
az erdei bogyós gyümölcsök jönnek elő. Azt kell mondanom, az eddig kóstolt
natúr borok közül a jobbak közé tartozik. 5 pont
Kedden jövök a Cava-k világával! Folyt. köv.
Kunci