Közel három éve annak, hogy
Szegedre költöztem, ezzel kiestem a főváros dúsgazdag boros piksziséből és
időbe tellett, mire újra összeszedtem, kiismertem magam a számomra idegen
helyen. Budapest boros életéhez képest, itt minden szűkebb, kisebb választékban
található, a malmok is lassabban őrölnek, mára azért bátran kijelenthetem,
Csongrád-Csanád vármegye székhelye hazánk egyik legmozgalmasabb vidéki boros
központjává fejlődött.
Ez minek köszönhető? Szerintem
a hely szellemének. Több nemes borászunk, szakírónk itt született, tanult, ők
meg nem feledték a város borra nyitott lakosságát. Mellékesen említeném,
Szegeden rendezik hazánk legnagyobb kültéri, vidéki boros rendezvényét a Szegedi
Borfesztivált, ősszel több mint 100 pincészet képviseletében ott a Bortér, közben pedig rendszeresen borkóstolóra, borvacsorákra járhatunk. Azt kell
mondanom, az évek során baráti körökben, fű alatt, elég komoly boros szaktudás
gyűlt össze.
Tavaly tavasszal Dávid Dániel, a Cult in Glass alapítója felhívott egy
munkaajánlattal. A felkérésre hamar igent mondtam. Nagyot álmodva,
szülővárosába is el szerette volna hozni a Budapesten már népszerű Glass of
Jazz sorozatát. Néhány hónappal később a Hági Udvarban szinte robbanásszerű
sikert aratott a rendezvényével. Több mint 15 borászat, kiállító és 300 vendég
vett részt rajta. Azóta, az ősz folyamán elindítottuk a Folyékony Filmkockákat,
a Lame Tastinget, sőt, áprilisban egy magasabb fokon, a gasztronómia
bevonásával kezdjük a Social Wine Tasting-et!
Dani, a nyári eseményen
felbuzdulva januárban a Hungiban megrendezte a Tisza-parti város legnagyobb
téli boros eseményét, amit Glass of Jazz Big Band Szegednek keresztelt el.
Bevallása szerint a munkássága során ennyi kiállítót és embert még sosem hozott
egy kalap alá. A gasztronómiai standok mellett hazánk 13 borvidékének, majd 20
borászatából válogathattunk. Persze, a szegedieket sem kellett félteni. A délutáni
16:50-es kapunyitásnál már hosszú sor kígyózott a bejáratnál.
Mivel júliusban aktívan
végigdolgoztam az estét, kóstolóra nem igazán maradt időm, így most a vendégek
közé vetettem magam, hogy a pult túloldalán ismerkedjem az isteni nedűkkel. Számításaim
szerint 80-100 bor sorakozott fel. Nézzünk, számomra néhány érdekesebb tételt.
Borbemutatóm a
Balatonboglári borvidék, Katona Borházának 2022-es semillon-ával kezdeném. A Loire-menti
fajtáról mindenképpen tudni kell, a határinkon belül mindössze 21 hektáron
termelik (fele annyit, mint a kéknyelűből), szóval egy igazi kuriózum a hazai
borpiacon.
Halványsárga színe mögött
virág, citrus, alma, barack, zöldfűszer, csöppnyi körte illatok áradnak.
Közepes testében, kellemes savak és friss, fehér gyümölcsös aromák keverednek.
Mindezt némi maradékcukor teszi kerekké. Lecsengésébe egy enyhe keserű íz is
beleszorul. Tiszta, jó savú, hibátlan bor. 5 pont
Kamocsay Ákosról rengeteget
lehetne mesélni. Az a borászunk, aki nem csak itthon, hanem Angliában is beírta
magát a bortörténelembe. Hazai szinten a jó ár-érték arányú borai tényleg megsüvegelendőek.
A Hilltop Kamocsay szortimentjéből egy olyan 2022-es tételre esett a választásom, amit mindössze
46 hektáron termesztenek a borvidéken, viszont évről évre kiválóan teljesít. Ez
az olaszrizling. Örülnék neki, ha a jövőben az ottani termelők nagyobb szerepet
szánnának neki.
Fehér gyümölcsös illata
mögött, kerek test és jó savak bújnak meg. Kicsit hasonlít a horvát
grasevina-hoz, a hűvösebb jellege azért magában hordozza a neszmélyi karaktert.
Az enyhén olajos, némileg vaníliás ízekkel bíró borból, a keserű lecsengés sem
hiányzik. -6 pont
A Belward chardonnay-ra voltam igazán kíváncsi. Sajnos, a régi már elfogyott, az új meg
a tartályban érlelődött. A Pécsi borvidék kapcsán talán a cirfandliról illene írnom,
viszont a 2023-as évjárata még gyermekkorát éli. Meglepetésemre, rábukkantam
egy 2021-es rajnai rizlingre. Szabó Zoli óta pedig jól tudjuk, hogy hazánk déli
fertályán mekkora lehetőség rejlik benne.
Citrusos, enyhén érett
fehér gyümölcsös aromáiban szépen kezd húzni a petrol. Közepes testét alma,
szőlő, körte ízek teszik változatossá. Savai nem túlzóak, mégis uralják a bort,
aminek a végét néhány gramm cukor kerekít le. Nem egy nagyágyú, inkább elegáns
és jó ivású. -6 pont
Mátrában vörös fronton
kékfrankosban az erő, ezt a gyöngyöspataiak már bebizonyították, fehérben
viszont még mindig keresik önmagukat. Ludányi Gábor, a GoBri Pincészet megalkotójánál talán az utóbbi is körvonalazódni látszik. Ő az osztrákok
csodaborában, a zöldvelteliniben hisz. A 2019-es SKR egyszerűen lehengerelt.
Kora ellenére, vastag,
lendületes illatok szállnak a pohárból. Herbális, zöldbfűszeres, vágott füves
aromáihoz, mézes, érett almás, barackos ízek társulnak. A jó savakkal bíró,
nagy, kerek testében, az illatában érzett jegyei mellé, fehér bors, vanília ízek
társulnak. Hatalmas meglepetés! -7 pontot!
Anno, Gál Tibor az Egri
borvidéket Magyar Burgundiának nevezte el. Azóta Eger ismét Eger lett, az azért
biztos, a chradonnay jól érzi magát az ottani területeken. Ennek kapcsán
mutatnám be a 2022-es Havas & Tímár chardonnay-t, amit garantáltan nem a nagyi
spájzának hátsó polcáról varázsoltak elő.
A kilenc hónapot, első és
másod töltésű, 500 literes hordóban érlelődött borban egyszerre tetten érhetők
a fás, fűszeres, pirítós vaníliás elemek, mögötte meg gyönyörűen adagolja a
krémes, almás, barackos ízeket. A nagy testű, torkot fűtő, magas alkoholú, jó
savgerincű tételnek a maradékcukra nyújt némi extrát. Erős 6 pont.
Idén, a 10. szülinapját
ünneplő, Somlón gazdálkodó Kancellár Birtok 2019-es furmintját semmiféleképpen
sem szerettem volna kihagyni a sorból! Nem csak azért, mert február 1-én
ünnepeljük a fajta világnapját, hanem egyszerűen magában hordozza mindazt, amit
azon a bazalt vulkánon termett furmintnak kell.
Krémes illatában citrus,
birs, körte, csonthéjasok, érett fehér gyümölcsök találhatóak. Itt-ott, pici
mézzel meghintve. Hatalmas testében, ásványokkal átitatott markáns savak,
harapnivaló, érett fehér húsú gyümölcsök fogadnak. A nedű vastagon folyik le a
pohár falán. A lecsengésében vaníliás, csonthéjas kesernye is rejtőzik. 6 pont
Növényorvos, aki a jobb minőség érdekében a feleségével kiköltözött a szőlőbe? Ő nem más, mint Keller István, a Szekszárdi borvidék Porkoláb-völgyének egyik új lakosa, a Caldamentum Szőlőbirtok megalapítója. Három faja tájközül a 2021-es cabernet sauvignon-nál szisszentem nagyot.
Igaz, még érződik az erősebb hordóhasználat csokis, kávés jellege, azért a gyümölcsök is megmutatják arcukat. Fekete szeder, fekete ribizli, szilva, itt-ott vaníliával megáldva. A nagy, robusztus bor fa adta kávés jegyei mögött, fekete borsos, szilvalekváros, fűszeres, aromák kezdenek kialakulni. Hosszan érlelhető, pályájának elején járó tétel. +6 pont
Egykoron Michael Broadbent
megmondta a tutit, vagyis a cabernet franc a villányi szőlősorokon megtalálta
az új hazáját. Ez majd negyed évszázada 2000-ben történt, sajnos az ottani
termelők lassan kapcsoltak, mára mégis alakulni kezd valami. A rendezvény talán
legjobb borára is ebben a körben leltem rá. Azt hiszem, a Streit Zágonyi Borászat, 2018-as Premium Villányi Franc borára legalább annyira büszke lehet,
mint az egykori elődre, a hadvezérre Zágonyi Károlyra.
Egyszerre tömény,
harmonikus, amiben a hordó uralkodik, mégis teret szorít a gyümölcsöknek. Kávé,
csoki, fekete bors aromái mellett, szépen jönnek a fekete szeder, szilva,
fekete ribizli jegyek. Hatalmas testében bőven elfér a magasabb alkohol, amiben
szilvába áztatott, keleti fűszerekkel meghintett cognak-ot is felfedezek. Végtelenül
hosszú lecsengésű. Nagy életút előtt áll.
7 pont
Kedves Dani, köszönjük
a rendezvényt!
Kunci