“Minden a termelőnél kezdődik. A borászoknak
úgy kellene foglalkozniuk a fajtával, mint mikor a nagyi húslevest főz az
unokájának, mivel a zacskós levesek ideje már lejárt.”
Szuromi Mihály ilyen gondolatokat fűz a
kékfrankoshoz, mikor a fajtáról beszél.
Misivel 2022 júniusában találkoztam először
és a kékfrankosát kóstolva hamar felkaptam a fejem. Egy szokatlan, tartalmas,
új ízvilággal szembesültem.
Az Egri borvidéken, Eger városától délre lévő
Andornaktályán gazdálkodó család, már számos borászfelmenővel bír, de az igazi
változás 2000-ben indult el, mikor Misi részvételével szintet léptek és
szőlőtelepítésbe kezdtek. Mára 9 dűlőben 16 hektáron dolgoznak. Ez idő alatt
Misi 2004-ben a Szent István Egyetemen gazdasági agrármérnök diplomát szerzett,
2006 óta okleveles borász, sőt 2008-tól 2022-ig az Andornaktályai Hegyközség
hegybíró feladatait is ellátta. Sokáig szőlő, illetve lédig bor eladásával
foglalkoztak, majd 2020-ban a Covid megjelenésével 19-re lapot húzva palackos
borral jelentek meg a piacon!
Számos fajtával foglalkoznak, de a bikavér
mellett, ami talán alapvető követelmény, a sokak által háttérbe szorított
kékfrankos kapja a legnagyobb bizalmat. Utóbbi nem is annyira meglepő, hiszen
gyermekeként bánik vele, sőt, a közelmúltban számos nagynevű termelő tőle
vásárolta a bikavérhez a fajtát.
A 2021-es Superior kékfrankosa nem egy tipikus
meggyes aromákra felfűzött fajtabor, helyette inkább az érett szilvás jegyek uralkodnak.
Több alkalommal találkoztam már hasonlóval, de ilyen szilva dominanciával még nem.
Misi szerint ezt az ízvilágot a csömöszölés redukálásával és a héjon áztatás meghosszabbításával
éri el. A törkölyt egy hónapon át óvatosan macerálta, majd a kipréselt lé egy
évet töltött új 300 literes fahordóban.
Érett szilva, aszalt meggy illatok áradnak a
pohárból, amelyek csokival, szederrel, fűszerekkel itatódnak át. A háttérben némi
zöldes jegyek jelennek meg, amik hosszabb szellőztetéssel elillannak. Számban
telt, kerek ízeket érzek, alkoholból sincsen hiány, ekkora test a 15%-os maligánfokot
mégis elbírja. Érződik a hordóhasználat, viszont nem ül a gyümölcsös jegyein.
Érett szilva és meggy ízek uralkodnak benne, ami mögött a fekete szeder
valamint fekete bors is előjön, a savai pedig szépen beleépülnek a borba. A
hosszú lecsengésű bor még az út elején jár, az évek során még elegánsabbá
válhat. -7 pont