Utazásunk
másnapjának reggelén viszonylag korán ébredtünk, majd az éltető kávénk mellé, a
200 méterre lévő pék bódéjában vásárolt burekkel indítottuk a napunk. Maga a
hely nem a külcsínjéről, annál inkább a háttérben dolgozó nő hajszál vékonyra nyújtott
tésztájáról, és életem egyik legjobb burekjéről maradt emlékezetes. Mellesleg
mondanám, 20-25 éve a nagymamám is így készítette a rétest és akkor volt jó,
mikor a tészta alá dugva a Vas Népét el tudta olvasni.
Az ízletes
reggelit követően, teli hassal indultunk a Plantaze borászathoz. A 2310 hektárnyi,
gigantikusan nagy szőlőterület látványát (a Villányi-borvidék ekkora) elég
nehéz megfogalmazni. A szőlősorait átszeli több út, egy folyóvölgy, vasútvonal,
a legszélsőbb tőkéi pedig a 10 km-re lévő főváros házait súrolják, nem beszélve
az oldalában könnyedén elférő nemzetközi reptérről. A borászatot 1963-ban az
egykori Jugoszláviában, szocialista termelőszövetkezet keretében alapították.
Azóta Tito egykori birodalma szétesett, a továbbra is állami kézben lévő
gazdaság viszont egyben maradt. Igaz, a kapitalizmus begyűrűződésével a
tulajdonviszony elkezdett feldarabolódni, a többségi rész mégis Montenegró
kincstárát gazdagítja. Jelenleg 10,5 millió tőkéjén, 28 fajta osztozik, évente
pedig 12-14 millió liter bort készítenek (a rekord 17 millió liter volt). Három
érlelő pincéje, akár 30 millió liter bort is befogadhat, ez viszont általában
20-25 millió liternél megáll. A kedélyeket borzolva, a látogatóközpontot egy
korábbi, földalatti katonai bázisban rendezték be, ahol egykoron 26 db
jugoszláv vadászrepülő (Galeb2, valamint Galeb4) állomásozott. A 350
méter hosszan, a szikla alatt húzódó pincében, jelenleg 2 millió liter bort szlavón ászok, valamint francia barrique hordókban tárolnak, sőt a borkóstolókat is
ott tartják. A gigantikus létesítményben 700 állandó alkalmazott tevékenykedik,
ez szüretkor 1500-2000 főre duzzad. Korábban úgy olvastam, a szüret 100%-a kézi
hajtánnyal működik, ez már a múlté, a termés felét a mai napig mégis
metszőollókkal vágják le. Azért maga a szőlőterület sem akármilyen helyen van.
A Cemosko polje mészkő talapzata adja a minerális alapot, klímáról pedig a
kontinentális, hegyvidéki, mediterrán hatások triója gondoskodik. E hármas
egységéből talán a mediterrán a legerősebb, hiszen mindenfele fügefák, gránátalmák
tanyáznak, a kiskertekben még olajfákkal is összefuthatunk. Azt se feledjük, az
ültetvény 70%-át az őshonos vranac birtokolja.
A kóstoló
során összesen 8 bort ízlelhettünk meg és abban az örömben részesülhettünk,
hogy egy külön sommelier gondoskodott kettőnkről.
Krstac 2022
Krstac-ot
régi montenegrói fajtának tartják, szláv nyelvű jelentése kereszt, amit fürtjének
kereszt alakú formájáról kapott. A közepes testű, erőteljes savgerincű bor citrus,
ananász, barack, csöppnyi mézes aromavilággal bír. Lecsengésében érezni egy meszes
vonulatot, pici keserű ízt, valamint némi maradékcukrot, ami lekerekíti
erőteljes savait. 4+ pont
Malvasia, 2022
Be kell vallanom, a Balkán-félszigetről tiszta malavasia-t még sosem
kóstoltam, szóval kíváncsian vártam. Illatában egyből orron csapott egy igen
gyümölcsös buké. Bodza, citrus, barack, mindez fehér húsú trópusi gyümölcsös
aromákkal van megspékelve. Viszonylag nagy testben folytatódik, savai viszont
némileg eltompultak. Utóbbin azért ne lepődjünk meg az itteni forró nyarak
tudatában. 5+ pont
Pro Anima, pinot blanc, 2021
Annak ellenére, hogy ritkán lehet jó hazai pinot blanc-t találni, valahogy
mindig a favorit fajtáim közé tartozott. A főleg reduktív, 9 hónapos
finomseprős érlelésen átesett bor, némi ászokhordót is kapott. A klímának
köszönhetően, amit ki is emeltek, viszonylag nagy, krémes test fogad, amiben
citrus, alma, körte, pirítós aromák érezhetőek. Északi társainál jóval
vastagabb, viszont jól áll neki. Sajnos csak közepes lecsengésű ezért.
6- pont
Pro Corde, vranac, 2019
Ezt az ikonikus bort, már több alkalommal is sikerült kóstolnom, sőt a 2016-osévjáratot életem egyik legjobb tételévé választottam. A blendet 1993-ban a
pince 30. évfordulójára készítették, azóta pedig a borászat jelképévé vált. Az
alapanyagot 40-43 éves tőkékről kézzel szüretelték, a bor 35%-ban kettő évet
szlavón ászokhordóban, 65%-ban acéltartályban érlelődött. Egyedisége a neve
mellett – szívért -, különleges készítésében rejlik. Érlelése során nagy adag
szőlőmagot adnak hozzá, ami jó a szív és érrendszeri betegségek ellen,
mellesleg egyedi aromát is biztosít. A bor vibráló savai mellé, közepes test, elegáns hordóhasználat párosul.
Aszalt meggy, szeder, szilva, némi csokis hordós elemekkel keveredik, nem
beszélve a keleti fűszerek egyvelegéről. 6- pont
Kratosija, 2017
Ha hihetünk a leírtaknak a fajta Észak-Macedóniából származik, és igen
közeli rokonságban áll a crljenak kastelanski-val, vagyis a zinfandellel.
Megízlelve könnyedén betehetnénk egy primitivo, zinfandel sorba. 2 évet
barrique-ban egy évet palackban érlelt, jó közepes testű borban, a hordót picit
túltolták, ettől még a gyümölcsös elemek is felfedezhetőek benne. Kávé, csoki,
szeder, aszalt szilva, édesgyökér aromákkal bír. Vaníliás, enyhén édeskés ízben
cseng le. 6- pont
Epoha, 2018
Ez a bor a cég 55. évfordulójára merlot-ból és cabernet sauvignon-ból
készült. Négy évet francia medium barrique hordókban, valamint egy évet
palackban érlelődött. Nagyon szépen elkészített tétel, jól hordozza a két
fajta, szilvás, szedres jegyeit, amihez a csokis, enyhén vaníliás hordófűszerek
is elegánsan társulnak. Közepesnél nagyobb testtel bír, de a nagy bor
kategóriát azért nem éri el. Inkább egy populárisabb ízvilágot képvisel, ettől
az értékéből még nem veszít semmit. Erős 6 pont |
Tételsor |
Vladika, 2019
Ezt a bort először 2013-ban a borászat 50., valamint Montenegró egykori
püspökének, uralkodójának Petar II. Petrovic Njegos püspök 200. születési évfordulójára
készítették. A bort 80% vranac-ból, 10-10% cabernet sauvignon-ból, merlot-ból
házasították. A 3 évet francia barrique-ban töltött tételnek a vranac adja
lendületes savait, fűszereit, míg a bordeux-i társai némi eleganciát
kölcsönöznek neki. Hordós kávés, csokis elemei, szeder, aszalt meggy, érett
szilva ízekkel egészülnek ki, amikre keleti fűszerek, és vanília telepedik.
Hosszú út előtt áll. 6+ pont
A kóstoló befejeztével egy 2005-ös barrique vranac-cal leptek meg, amivel
az i-re feltehettük a pontot. Igaz már 3
napja kinyitották, de se ebből, se 18 éves korából is alig lehetett érezni valamit. Érett ízeiben a csokis hordó mögött, a savak kifogástalanul tartották. Igaz színe picit megfakult, nyelvemen pedig ánizs, csoki, aszalt fekete
bogyós gyümölcsös ízek jelentek meg. Itt látszott igazán mekkora lehetőségek
rejlenek a vranac-ban. 6+ pont
A következő részben Montenegróban, valamint Albániában kalandozhattok velem.
Kunci