A Móri borvidék szőlőtőkéi az utóbbi időben igencsak megfogyatkoztak,
viszont az ottani fejlődés és összefogás példaértékű. Az elmúlt 10 évben a
Vértes alatt megbúvó kis településen olyan forradalmi változások történtek,
amik tényleg irigylésre méltóak. Ehhez azért kellettek Miklós Csabi ötletes
szlogenjei, Csetvei Krisztina munkássága, a közel 150 hektár szőlővel bíró
Paulus Borház jó ár-érték arányú borai, pezsgői, nem beszélve a helyi
gasztronómia egyik jeles képviselőjéről a Michelin Guide által ajánlott Öreg
Prés Étteremről, valamint az olyan rendezvények sokaságáról, mint például a We Love
Mór Outdoor. Tíz év hosszú idő, borászati szempontból nézve viszont csak 10
szüret, ennyi mégis elég ahhoz, hogy kellő tapasztalatokat gyűjtsenek a
borászok a jó borok készítéséhez.
Ez a szám írásomban fontos szerepet tölt be, mivel, tíz éve öt fiatal
szőlőművelésbe fogott, hogy saját bort csináljanak. Brigádként vonultak be a
köztudatba, mára pedig a borvidék ikonikus részévé váltak. Igaz, az évek során
tagjainak száma kettőre csökkent, viszont Tavarnay Tamás és Dankó Ákos töretlenül
küzdenek az elemekkel és évről-évre egyre szebb borokkal rukkolnak elő.
Immár nyolc éve követem munkásságukat, több
alkalommal jártam náluk. Volt mikor a szőlőben, máskor meg a pincében
segítettem nekik, hogy néhány cseppnyi verejtékemmel én is hozzájáruljak a
munkásságukhoz. Eleinte a legnagyobb
bizalmukat a rajnai rizlingbe fektették, később móri filozófiával felvértezve
hitük mégis az ikonikus ezerjóra terelődött át.
5-6 éve lehetett, mikor az
egyik fővárosi rendezvényen egy chardonnay-t töltöttek a poharamba. Hamar fel
is szisszentem. Valami újat, egyedit éreztem benne. A bor kiváló volt, de az
ízlelőbimbóimon ennél jóval nagyobb mélység, a móri meszes terroir köszönt
vissza. Ekkor kezdett bennem felértékelődni
a móri chardonnay jelentősége.
A leírtak apropóján egy
2020-as Brigád chardonnay-t bontottam fel. Öröm az ürümben, a szőlő alapanyag
egy olyan bérelt területről származik, amit fel kellett adniuk.
Lendületes, egyben mély illattal indít. Krémes, almás, kesernyés körtés, pirítós aromáit, nagy adag citrusos lime teszi frissítővé. A számban a vastag testű bor intenzív savai köré, markáns, vaníliás hordóhasználat telepszik, viszont az érett, fehér gyümölcsös, lime-os ízei nem vesznek el benne. Hosszú lecsengésében kesernyés, élesztős, meszes buké érződik. Erős 6 pont.