Szeged legfiatalabb borboltja Gourmet Bor&Delikát Szeged, október 12-én nagyszabású borportfólió bemutatóval kedveskedett a gasztronómus, vendéglátós partnerei részére. Az a megtiszteltetés ért, hogy engem is meghívtak az eseményre. Aki még nem hallott róluk, azoknak előbb had meséljek néhány szót a kereskedésről.
A Tisza-parti városban tavaly
novemberben nyitották az első és eddigi egyetlen boltjukat. Forgalmaznak
különleges söröket, csokoládékat, lekvárokat, a sarokpontot mégis a borok képezik.
Az isteni ital szortimentjét megvizsgálva többségében hazai palackokkal
találkozhatunk, ettől még kínálatuk az új-zélandi Marlboroug-tól az olaszországi Pugliáig, a portugál
Alentejo-tól az argentínai Mendozáig terjed, miközben olyan kincsekre
bukkanhatunk, mint a Radó cirfandli, vagy az Brazin Old Vine zinfandel.
Visszatérve a portfólióra, közel húsz borászat 80-90
borát kóstolhattuk végig. Mindenről írni azért hosszú lenne, ezért csak néhány
érdekességet emelnék ki, a poharamba került tételek közül.
Egy jó buborékos ital mindig megpezsdíti a kóstolás
élményét, szóval a Gedeonék Extra Dry charmante eljárással, zöldveltelini,
sauvignon blanc, cserszegi fűszeres triójából készült pezsgője igazán jó
választásnak bizonyult. A citrusos, gyümölcsös, fűszeres, enyhén kesernyés,
kenyérhéjas aromáit, az édeskés vége varázsolja kerekké.
Benedek Péter 2021-es Epreskert chardonnay-jától szinte padlót fogtam. Azt eddig is tudtam, hogy az érettségi ballagási pénzéből vásárolt Epreskert dűlőjében jó borokat képes csinálni, ilyenre azért én sem számítottam. A bor zsenialitása az egyszerűségében rejlik. Nem túl vastag, mégsem könnyű, nincsen túlhordózva, szánkba nem tapad a mama almakompótja. Az itt-ott még zöld reflexekkel bíró, citrusos, vaníliás, picit csonthéjas ízvilágú chardonnay egy igazi mestermű.
Bősz Adrián 2021-es könnyed zöldveltelinijét a megszokott
citrusos, zöld fűszeres aromákon túli barackos, enyhén trópusi gyümölcsös jegyei
miatt emelem ki.
Rozé fronton kétség kívül Dúzsi Tamás a király. Valahogy
keveset beszélünk róla, de a parfümösök országában, a lila levendulamezőkkel
taglalt rozék hazájában lévő provence-i borversenyeknek nincs még egy olyan résztvevője,
aki több érmet zsebelt volna be, mint ez a szekszárdi családi borászat. Be kell
vallanom, a pincealapításuk negyed évszázadának évfordulójára készített, botritiszes
szemeket tartalmazó, fél évet 300 literes medium fahordóban érlelt, 2017-es
cabernet franc rozéjához hasonlót még nem kóstoltam. Olyan mintha csipkebogyólébe,
narancsot, cognak-ot, vaníliát, friss pirított tölgyfa deszkákat szórnánk, majd
az egészet érlelni hagyjuk. Itt már nem csak érzékszerveinkkel, hanem elménkkel
is meg kell értenünk ezt a világszinten is kiemelkedő alkotást, ami úthenger
módjára hengerelte ízlelőbimbóimat.
Balla Géza ősi kadarkatőkéi sosem hazudtolják meg
magukat. A sűrű szövésű, meggyes, szilvás, fűszeres, kicsit csokis, mégis selymes
könnyedséggel hömpölygő borával indítottam a vörösek közti barangolásom.
Nagy hatással volt rám Gál Tibor, 2018-as jól közepesen
hordózott, a kicsit még szögletes, itt-ott még ribizlis reflexeket villantó, szedres,
szilvás, meggyes, csokis, borsos aromájú Superior Bikavére, amiben még óriási
lehetőséget és hosszú életet látok. A Pécsi borvidéken gazdálkodó, Dél Tirolból származó,
Andreas Ebner 2018-as könnyen csúszó, fűszeres, testes merlot-ját a csokival
bevont aszalt szilva élményével tudnám leírni.
A Szeleshát 2017-es Nyék cabernet sauvignon bora egy olyan iskolai tankönyvpélda lehetne, ahol az aszalt szilvás fűszeres, szedres fajtajegyei mellett, a hordózást sem vitték túlzásba sőt, az évjárat adta markánsabb savgerince még hosszabb életutat biztosít neki.
Távolabbi vidékek felé kacsingatva, a világ másik végén fekvő,
egykoron rabjairól, manapság inkább a kenguruiról elhíresült 19Crimes Banished
„bortönborában” újvilági stílusban egyesíti a francia Rhone-völgy és Bordeaux
fajtáit. A grenach, shiraz, cabernet sauvignon házasításban, szedres, gránátalmás,
áfonyás, vaníliás ízű, jó közepes testű borban szinte pattogtak a fűszeres
elemek.
Az est fénypontját, a
Cseriék 2017-es, lassan már legendává
váló, erős, mégsem tolakodó hordozású, szilvás, szedres, kávés, csokis jegyekkel bíró,
végtelennek tűnő fűszeres lecsengésű, méltán híres Legendája adta. Aki már
kóstolta, az tudja, hogy miért írok róla szuperlatívuszokban. Öt éves kora
ellenére még igen hosszú életút előtt áll.
Édes fronton, Benedek Peti 2020-as kerek, harmonikus, citrusokban
bővelkedő, barackos, körtés, mézes ízek kavalkádját árasztó, jó sav cukor
arányban lévő Öreg Tőkék félédes hárslevelűjét emelném ki, amely bort könnyedén
ázsiai ételek kísérőjeként tudnám elképzelni.
Köszönet a kóstolóért a Gourmet Delikát&Szeged-nek!
Kunci