Sajnos a vidék borkészítéséről sem sokat hallani, maximum az Aklán Pincészet, vagy a Skizo Lesencefalu chardonnay bora mondhat valamit. Így turizmusról, vendéglátásról eddig szó sem eshetett.
Örömmel jelenthetem, hogy 2020 augusztusában Lesencefalu határában megnyílt a Sarki Róka Borház. A kis családi vállalkozás idilli természeti környezetben várja a pihenni vágyókat. A szőlősorok között megbúvó épület egy karnyújtásnyira fekszik a Keszthelyi-hegység nyugalmat árasztó erdejétől, míg a távolból a Szigligeti vár mosolyog ránk. NézdA hely alapítója Miklovicz Zoltán a vidéki hangulathoz vidéki szolgáltatást nyújt. Saját borait a környékbeli kézműves termelők termékeivel egészíti ki. Kis étlapján sonkatál, sajttál, zsírosdeszka, helyben sütött sütemény szerepel. Az alkoholt nem kedvelőknek, sofőröknek szörppel, teával, egyedi módon pörkölt kávéjával kedveskedik.
A család közel fél évszázada foglalkozik szőlőtermesztéssel. Mára a hobbi birtok 7 ha-ra gyarapodott. Ennek 5 hektárján telepítés zajlik, a maradékon olaszrizling, cserszegi fűszeres, szürkebarát, rajnai rizling, pinot noir fajták osztoznak. Az utóbbiból rozét készít.
Zoltán hisz a terroire különleges /bazalt, mészkő agyag, pannon homok, márga/ erejében, ahol az erőteljes savgerinc mellé kellemes minerális élmények párosulnak. A szőlő művelésben /nem bio/ a fenntarthatóságot preferálja. Természetes élesztővel erjeszt, borait reduktív módon érleli.
Úgy gondolom, a kis vállalkozás jó úton halad. Boraik már két környékbeli étterem borlapjára is felkerültek, a borbár életét pedig felolvasó estekkel, jazz koncerttel teszi színesebbé.
Mindenkinek szívből ajánlom a Lesencefalu fölött fekvő Sarki Róka borházat. Egyszerűen csak üljünk ki a teraszra, kóstoljunk meg egy finom helyi bort, rendeljünk hozzá egy sajttálat és merüljünk el a vidék nyugalmában. Nem fogjuk megbánni.
Kunci