2018.
május 5-én a PultAlól második kóstolójára a MiaPia
Bisztróban került sor.
Mit
takar ez a név? PultAlól?
A
szervező olyan kevésbé ismert picészeteket szeretne
megismertetni, akik 10 ha alatt vagy 10.000 palack környékén
maximalizálják az évi borkészítésüket.
Cult in Glass |
Az
ilyen kezdeményezéseket mindenképpen támogatni kell, hogy ők is
érvényesülni tudjanak az ismert borászok árnyékában. Egyedi
ötletes stílusú termékeikkel színesebbé, izgalmasabbá tudják
varázsolni a hazai borpalettát. Ne felejtsük el, egykoron a nagy
elődök is hasonló módon váltak ismertté.
A
rendezvényen nyolc borvidék nyolc borásza vett részt.
Kóstolhattunk Hajós- Baja, Pécs, Etyek, Badacsony, Szekszárd,
Mór, Tokaj, Neszmély borvidékeiről.
Főleg
Kárpát-medencei fajtákkal ismerkedhettünk, erősítendő, hogy
ezekben is nagy potenciál rejtőzik.
A
Szekszárdi borvidéken gazdálkodó Németh
János selymes, enyhén neutrális fehér kadarkája nem
mindennapi élményt nyújtott.
Csetvei
Kriszta móri ezerjó boraival duplán szerzett örömet, a
tartályos változatot a hordóban érlelttel kóstolhattuk össze.
A
Neszmélyi borvidék Baj településén tevékenykedő Hauzer
Bormanufaktúrát külön becsülöm a zweigeltbe vetett
hitük miatt. Úgy gondolom, lendületes gondolkodásmódjukkal
új köntösbe tudják öltöztetni a sokak által kommersznek
tartott fajtát. Erről árulkodott a még hordóban érlelődő,
csak bemutatásra hozott 2017-es zwelgetjük is.
Cult in Glass |
Örömmel
telt el, hogy sokáig a csipkerózsika álmát alvó Hajós-Bajai
borvidék felől is új szelek fújnak. Ez főleg Koch Csaba
úttörő munkásságának köszönhető, de azokról a kis
termelőkről se feledkezzünk el, akik fiatalos arculattal, jó
borokkal próbálják kivívni az elismerést. Ebbe a csoportba
tartozik Sziegl Balázs,
akinek a fűszeres, meggyes kékfrankosát vétek lett volna
kihagyni.
A
cirfandliról elhíresült Pécsi borvidéket a Fehérváry Szőlőbirtok képviselte. Cirfandlival sajnos még nem tudtak szolgálni, de
citrusos, barackos, parfümös irsai olivérjüket mindenképpen
kiemelném.
Az
etyeki Anonym
Pince standjánál sauvignon blanc-t, chardonnay-t és pinot
noir-t kóstolhattunk. Szövényi Áronnal a pincészet
tulajdonosával arra jutottunk, hogy e három fajtával lehetne
igazán megalapozni a borvidék jövőjét.
Az Erdőbényéről jövő Budaházy-Fekete Kúria 2015-ös könnyed, újhullámos Furmintja harmóniában adta a fajta, a hordó és a terroire egyvelegét.
Cult in Glass |
Az
igazi csemegét szándékosan a végére hagytam. Az egykoron nagy
becsben tartott ősi fajtát, a csókaszőlőt Szentesi József
mentette meg a kipusztulás széléről. Mára egyre több kezdenek
foglalkozni ezzel a rejtett kincsünkkel. Ezek közé tartozik a
Szent György-hegyen gazdálkodó Török Csaba / 2
HA Szőlőbirtok és Pincészet /, akinek
fűszeres, meggyes, ribizlis, enyhén szilvás, csokis aromájú
csókaszőlőjéről mindenki elismerően nyilatkozott.
Köszönet
a meghívásért a Cult
inGlass-nak.
Kundermann Gergely