2018. április 14-én a badacsonyi borok ismét megmérettették magukat Budapesten a New York Kávéházban! A korábbi évekhez képest új helyszínen, a Római teremben kapott helyett a rendezvény, ahol a nagy számú közönség könnyedén elfért.
Az
évről-évre bővülő kiállítás már nem csak borokkal, hanem környékbeli termelők termékeivel, turisztikai kínálataival is
gazdagodott. A jó borok mellett kézműves sajtokat, szörpöket
kóstolhattunk, miközben mazsolázgathattunk az egész évben
nyitva tartó szállodák szolgáltatásai között. Ezzel is
bizonyítva, hogy az év bármely hónapjában érdemes Badacsonyba látogatni.
35 termelő 150 tüzes, vulkanikus borát kóstolhattuk a rendezvény során. Ember legyen a talpán aki ennyit végig tud inni, így nekem is csak egy kis falat jutott ebből a bortengerből. Számos különleges tétellel találkoztam, amelyek élményeit meg szeretnék veletek osztani.
Kellemes
meglepetést okozott a Fischer Borászat 2012-es barrique Pinot
blanc-ja. Vaníliát és trópusi gyümölcsös aromákat árasztó bor még mindig szépen tartotta magát.
Váli
Péter munkásságában most sem csalódtam. Különösen a
ritkaságnak számító könnyed, citrusos, almás, zöldfűszeres Budai zöldje tett rám mély benyomást.
Kéknyelű és a Budai zöld keresztezéséből származó Rózsakő egyre nagyobb rajongótábort hódít maga köré. Itt elsőként Borbély Tamás gyümölcsös, fűszeres, minerális, enyhén hordózott Rózsakövét emelném ki.
A hegy legfontosabb fajtájából, az olaszrizlingből terül-terülj
asztalka várt. Amíg Sabarék 2016-os Hegybora friss, gyümölcsös jellegével hódított, addig a 2015-ös Borbély Bács-hegy pohárból is majd kiugró 2015-ös ásványaival semmi
sem vetekedhetett. Újvári Vivien és Raposa Csaba olaszrizlingjei nagyságukkal, eleganciájukkal tűntek ki a mezőnyből.
A
Fata 2015-ös és a Csendes Dűlő 2013-as száraz kéknyelűi megmutatták a fajta nagyságát. Akinek ez nem volt elég, Sánta Zoltán mesterkurzusán tovább tanulhatott a hisztis primadonnának is becézett szőlőfajtáról.
Villa Sandhal Countdown petrolos, citrusos, csonthéjas, enyhén
barackos, csöppet maradékcukros 2013-as Rajnai rizlingje már a német vonalat képviselte.
Badacsonnyal kapcsolatban természetesen a szürkebarát mellett sem mehetünk el szó nélkül. A fajta ismét kezdi behízelegni magát az emberek szívébe. Népszerűsítésének érdekében a borászok is mindent megtesznek. Aki még ennek ellenére is idegenkedik a fajtától, annak a héjon erjesztett, rozé színű, csipkebogyó aromájú változatát ajánlom. Ilyen ínyencséget Váli Péternél és Málik Zoltánnál is kóstolhattunk.
Badacsonnyal kapcsolatban természetesen a szürkebarát mellett sem mehetünk el szó nélkül. A fajta ismét kezdi behízelegni magát az emberek szívébe. Népszerűsítésének érdekében a borászok is mindent megtesznek. Aki még ennek ellenére is idegenkedik a fajtától, annak a héjon erjesztett, rozé színű, csipkebogyó aromájú változatát ajánlom. Ilyen ínyencséget Váli Péternél és Málik Zoltánnál is kóstolhattunk.
Az egyre jobban hódító kékszőlők nedűiből is kerültek poharamba. A 2 HA 2012 Courage Merlot-ja ráébresztett arra, hogy a vulkánok szoknyáin egyedi stílusú vörösborokat lehet készíteni. A telt, mégis szikár, érett szilva, meggy aromájú Merlot még mindig óriási potenciállal rendelkezett.
Érdekes
vonalat képviselt Skizóék 2016-os Cabernet franc-ja. A nagy testű, magas alkoholú villányi társaihoz képest vékonyabb, csersavasabb jellege, fűszeres, minerális ízvilága tette egyedivé. Néhány év pihentetést azért még
megkíván ez az amúgy is fiatal bor.
A fenti felsorolás csak egy kis szelet abból a hatalmas tortából amit a Badacsonyi-borvidék nyújt számunkra.
Akinek idén nem sikerült eljutni, annak jövőre mindenképpen ajánlom ezt a fantasztikus rendezvényt. Addig is bontsunk fel egy tüzes, ásványos badacsonyi bort, vagy ejtsük útba az egykori vulkánok gyönyörű vidékét, ahol már egész évben programok és nyitott pincék várnak minket.
Köszönet
a rendezésért a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnek.
Kunci