Az egykori bazaltvulkán könnyen málló kőzete egyedi különleges sós, ásványos aromákkal vértezi fel az helyi borokat.
Tokajhoz képest az itteni Furmintok minerálisabb, szárazabb stílust képviselnek. Azt se felejtsük el, hogy Hegyalja változatosabb termőterületei közel ötvenszer annyi szőlőtőkével bírnak a fajtából.
Fekete Bála bácsi a hegy egyik ikonja. A 70-es években hobbiként kezdte a borászkodást, később fő foglalkozásává vált. A 90-es évek káoszában nagy testes, sajátos stílusú boraival hívta fel magára a figyelmet. Kora miatt 2014-ben területei eladásra kényszerült, de tanácsadóként megmaradt egykori birtokán.
Idén januárban ünnepelte a 91. szülinapját.
Krémes-ásványos illatok szállnak a pohár szájából. Citrus, bőrös alma, birs, mandula, dió olajos magvak. Érdekes egyveleget alkot a fa, terroire és a Furmint aromáinak triója. Az érett bor lekerekedett rövidebb savait citrus, körte, alma és birs ízek ölelik át. Olajos struktúráját jól egészítik ki a hordó adta fűszerek.
17,4 pont