2016. márc. 7.

Borkóstolás a Kadarkában - fehérek

Vincellér Zöldveltelini Sopron 2014 - 350Ft/0,7dl

Az ország legszebb zöldveltelinijei a soproni pincékben készülnek. 
Ez nem is csoda, hiszen a határ túloldalán ez a fajta adja Ausztria szőlőtermesztésének 25%-át.

- színe kicsit sötétebb a szokásosnál, ami hosszabb hordós érlelést jelez
- illatában zöldfűszer, fa (hordó), alma, körte, citrus
- maradékcukor érződik - jól párosul az ízvilágához
- kellemes savak, közepes lecsengés
- Soproni borhoz képest savai kicsit rövidnek tűnnek
- 16,4p
Kadarka Bár

Vineum Száraz Hárslevelű Tállya 2013 - 350Ft/0,7dl

A háttérbe szorult hárslevelűk, ha lassan-lassan is, újra divatba jönnek. Míg a Furmint inkább a minerálisabb területen ad szebb bort, addig a Hárslevelű az alacsonyabb löszös területen is képes magasabb minőséget biztosítani.

- illata: méz, almaszirup, csöpp kesernyés birs, fahordó
- íz: erős fahordó, birs és körte kesernyéssége
- intenzív savai ellenére kicsit rövid bor
- kissé túlzó hordóhasználat elviszi a bor eredeti aromáit
- kellemesen minerális
- 16,5p


Sághegyi Rajnai Rizling Dénes Szőlőbirtok 2013 - 490Ft/0,7dl

Korábban Dénes Tibor borbirtoka az "egyszemélyes" borvidékként híresült el.
A Nagy Somlói Borvidék tagjaként a Ság-hegy egy külön kategóriát képvisel. Északi kitettsége, tömör bazaltja, erőteljesebb savakat, markánsabb minerális élményeket nyújt, mint nagy testvére a Somló.


- illata: sok hordó, kesernyés, birs, kissé virágos, körte 
- jelentős maradékcukor, amelyben eltűnnek a savak
- a hordó elnyomja a fajtajelleget
- körte, birs, 
- hosszú kellemes citrusos-hordós lecsengés
- 16,5p

Aklan Szürkebarát Lesencetomaj 2012 - 390Ft/0,7dl

A Lesencetomajon gazdálkodó Aklán pincészet egyik legszebb tétele a 2012-es Szürkebarát. Ezek után úgy gondolom, hogy a chardonnay mellett e fajta is igen jól érzi magát ezen a változatos geológiájú területen.

- illat: nehéz-tömör (fajtajelleg) - kicsit túlzott alkohol
- hosszú fahordós érlelés + érett alma és körte illatok
- az alkohol és a fa kellemes melegséget áraszt, édes-kesernyés-konyakossá teszi a bort
- lecsengésében szegfűszeg és fahéj jegyek és diós íz
- 16,7p