Így megismerkedhettem helyi termelőkkel és boraikkal.
Számos megkóstolt tétel közül az Ezerjó lopta be magát legjobban a szívembe.
Eddig alig találkoztam a fajtával, így ismét új borral ismerkedhettem meg.
Az estét folytatva Tavarnay Tamás látott vendégül Dankó Ákossal közös pincéjükben, ahol a megízlelhettem a 2015-ös évjárat hordómintáit.
Végül megajándékozott egy 2002-es Traminivel - közel 400 db muzeális borgyűjteményéből.
13 éves kora ellenére csillogó aranysárga színben tündököl.
Illatában természetesen érződik az óbor, de kis szellőztetés után a Tramini fűszeres illatvilága is előbújik.
Enyhe óbor íze mellett igen tiszta ízvilág fogad. Savai sem estek szét, inkább belesimultak a karakteres borba. A fajtára jellemző citrusos-fűszeres ízeit a palackbuké adta pogácsaalma, körte, és birs jegyek veszik körül, amit egy hosszú kellemes lecsengés követ.
Másnap ismét elővéve, a bor ugyanezt az arcát mutatta.
Barnatörésnek még a halvány nyomát sem találtam.
Egyes 10 éves tokaji aszúk is oxidáltabb képet mutatnak.
Ez a Mór tényleg tud valamit! :-)
Ezúton is köszönöm Tavarnay Tamásnak, Miklós Csabinak, és Dankó Ákosnak a szép estét.