A nyár utolsó napjaiban Gergő barátommal ismét közös vacsorát tartottunk, persze egy kis borozással.
Egy félkilós disznócomb került a sütőbe, amihez köretként rizst, római salátát, és rozmaringos körtét készítettünk.
Már csak a dresszing is megér egy misét, amit olivaolajból, balzsamecetből, mézből, kevertünk ki.
Mindenkinek merem ajánlani!
Bussay Szürkebarát |
Mely bor is passzolhatna ehhez az ételhez? Nem más, mint egy nehezebb hangvételű szürkebarát.
A korábban félédes, édes jelzőkkel leírt fajtát lassan-lassan átértékeljük.
A Burgundiából származó Pinot Gris, olasz termelők által - Pinot Grigio néven indult el világhódító útjára.
Bora magas terméskorlátozás és fahordó használata mellett igen hálás tud lenni.
Az aszúsodásra hajlamos fajta értékeit egy kis maradék cukorral csak fokozni lehet.
Az est boraként Bussay 2011-es félszáraz Szürkebarátját szemeltem ki. Választásom bombasikernek bizonyult.
Nagy test, édes csípősség, és egy kevés maradék cukor. E szavakkal tudnám jellemezni az est csúcspontját.
Valahogy minden harmóniában volt.
Csörnyeföldi Doktorúr, aki sajnos már egy éve nincsen körünkben, tényleg a maximumot teljesítette. A virágzó gyümölcs illata egy jó adag fával vált igazán robosztussá. Maradék cukortartalma szépen rátelepszik a körtés barackos jegyekre. Óriási beltartalmában egyedül a savakat hiányoltam. Persze, ez a meleg nyárnak is köszönhető. Hosszú lecsengésű.
17,1 pontot adnék rá
Recept 2 személy részére
• Fél kiló disznócomb
• 2 evőkanál mustár
• fűszerek /só, egész bors, rozmaring, chili/
• 3 gerezd fokhagyma
• 1/2 deci bor
• 3 db egész körte
• 200 gr rizs
• egy fej római saláta
• dresszing / fél deci balzsamecet, egy evőkanál méz, 3 cl olivaolaj
Jó étvágyat!
Kunci